Gönül Dicle İpekçi Web Sayfaları

2 Haziran 2014 Pazartesi

Okuma Alışkanlığı

      Okuma, sağlıklı ve gelişmiş bir kişiliğin temel taşlarından birini oluşturur. Evet bu soyut kavramın bilincindeyiz ama çocuğumuza okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz ?



Daha çok küçük yaşlarda başlanılmalıdır aslında. Yani çocuğun yaşına ve ilgi düzeyine uygun olarak seçilen resimli masallar, öykü kitaplarıyla başlanılmalıdır. Çocuğumuza kitaplarla hoş vakit geçirebileceği bilincini vermeliyiz..Söylemesi kolay tabi ki...ama uygulamaya gelince biraz zorlanıyoruz dersem umarım kızmazsınız bana. Ama ikiz annesi olduğumu unutmayın lütfen. İki çocuğa aynı anda yetebilmek gerçekten zor. Onlara okuma alışkanlığını kazandırabilmek için bakın neler yapıyorum; Karşılarına geçip kendi kitabımı elime alınca ve de televizyonun sesini kısmalarını rica edince onlara da bir okuma isteği geldiğini çoğu kez görüyorum. Ancak İki farklı birey yetiştirdiğimi de göz önünde bulundurmak gerek. Biri  o an okumak ister diğeri başka bir şey, test çözmek mesela. 
     Alışveriş merkezlerine gittiğimiz zaman mutlaka bir kitap ya da dergi reyonuna uğramayı ihmal etmiyorum mesela.  Ayrıca kütüphane bu konuda gerçekten büyük rol oynuyor. Hafta sonları kitap ödünç almak için kütüphaneye gitmeyi alışkanlık haline getirdik. Ayrıca çocuklara uyguladığım ödül listesinde mutlaka kitap vardır.  Çocuğu devamlı okuması yönünde uyarmak veya onunla yüzgöz olmak yerine kitap okuduğu zaman onu motive ederek çok iyi okuduğunu söylüyorum (tam olarak okuduğunu anlamasam da) , okumanın faydalarını elimden geldiğince anlatıyorum kendilerine. Kitaplığın tozunu genelde onlara aldırtıyorum  ve her defasında anneciğim bu kocaman kitapların hepsini okudun mu ? demeyi asla ihmal etmezler ve her zaman aynı cevabı alırlar;
 -Evet okudum hemde severek ve ilgiyle okudum. 
       Biz anne ve babalardan başka öğretmenlerinde bu konuda fazlasıyla çaba gösterdiklerini görüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Okulda her hafta sonu bir ya da iki kitap alabilecek kadar sınıf kitaplığının bulunması gerçekten kayda değer bir durum. Sınıf öğretmenimizin bazı günlerde sınıfta serbest okuma saati uygulaması da çocukların okuma isteğini artırıyor.
Bir çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasına yardım eden, ona kendi derinliğini ve sürekli ihtiyaç duyacaklarını okutan herhangi bir kitap seçimi çocuğun okuma isteğini daha da artırıcaktır. Yani sevdiği ve ilgi duyduğu kitapları almakla başlayabiliriz işe...Evet sevgili anneler ve babalar çocuğumuzun sağlıklı bir birey olarak yetişmesini istiyorsak okuma sevgisini aşılatmak için kolları sıvayalım daha fazla geç kalmadan..

4 yorum:

  1. Kizima aynisini uyguladim, her daim bir kitap, dergi, kucuk yazilar ne olursa olsun okumadan durmamasi gerektigini ogrendi simdi evinde gurur duydugum bir kutuphanesi var. Sikayet etmeyi sevmiyorum ama cok az okuyoruz biz ya, bedava versen de okumuyor insanimiz maalesef.

    YanıtlaSil
  2. Benim de ikizlerden birisi çok seviyor diğeri görev olarak görüyor ama bunu aşacağımı düşünüyorum. Her şey zamanla olacak ama erken ama geç..

    YanıtlaSil
  3. Gönül Hanım ben de kitap okumayı çok seven bir insan olarak çocuklarıma okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum. Biraz görev gibi görseler de alışacaklar, alışmak zorundalar.Kitap okuma alışkanlığının onlara ne kadar çok şey kazandıracağını anlatmaya çalışıyorum. Bu arada blog sayfanızı takip listeme ekledim. Güzel yazılarınızdan mahrum kalmışım bunca zamandır, çok üzüldüm. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Bu arada sizi de kendi blog sayfamın takipçi listesinde görmek beni çok mutlu eder. Böylece site trafiğimizi artırabiliriz.

    YanıtlaSil