Gönül Dicle İpekçi Web Sayfaları

17 Mayıs 2014 Cumartesi

Hayal Dünyamız


Hayallerimizi neye göre kurarız ? Öncelikle bunu sorgulamamız gerekiyor kendimizde. Bir insan bizde bir beklenti bir gelecek hayali yaratıyorsa; .Bunun inşacısı bizleriz aslında. Hayaller gerek kendinize, gerek karşılıklı tek kişilik bir çocuk yetiştirme sanatıdır. Yetiştirdiğiniz o çocuk erken de ölebilir , büyüyebilir de. Bunun için kimse kimseye bir güven veremez. Zaten ''satılık''olmayan bir şeydir hayal. Ben burada çocukların hayal dünyasından söz etmek istiyorum. Kendimden örnek verecek olursam ; Çocuklarımın birinin hayali araba tamircisi olmak veya araba satmak diğerinin ise birinci hayali güzel tualler ortaya koyup ressam olmak ki bu da resim yapma yeteneğimiz biraz zorluyor dersem .Ayrıca bu aralar fazlaca düşündüğümüz kutsal meslek öğretmenlik var hayalinde.  Evet öğretmen olup eğitim öğretime katkıda bulunmak.. Bana bu hayallerinden söz ettikleri vakit; 
-Ah ne güzel düşünmüşsün, olabilir, tabi ki gibi tepkiler veriyorum. Böylece onları hayal kırıklığına uğratmamış oluyorum. Ama ders çalışmaktan kaçınıp televizyon izleme ya da bilgisayar da oyun oynama gibi isteklerini pek tabi ki çoğunlukla geri çeviriyorum. Bu durumda malesef çatışmaya girmiş oluyoruz. Çocuğun kafasında kurduğu ve arzuladığı şeyleri gerçekleştiremediği zaman ki mutsuzluğu ve hayal kırıklığı pek malesef tarif edilemez. Ama bunun yanında hayalini kurduğu şeyleri gerçekleştirmek için attığı adımlar biracık olumlu ise onu daha çok teşvik etmeliyiz.

Annecim tualimin resmini çeker misin ?
Güzel olmuş mu?
Çocuklar anne ve babaları tarafından takdir görmeyi çok arzuluyorlar aslında. Anne ve babası tarafından kendisiyle gurur duyulduğunu bilmek onun için gerçekten çok önemlidir. Ailesi tarafından kabul görmemiş, gergin ve sinirli yaklaşımlara maruz kalan çocuk gerçek bir hayal kırıklığı içindedir. Bu durum da onun öğretmek istediğimiz davranışa karşı kendi çapında tepki geliştirmeye başlamasına neden olucaktır. Anne ve babayı sınamaya başlayacak yeri geldiğinde onları sınayarak ne ölçüde etkileyebileceğini ölçmek adına bile olsa aileyi sürekli zorlayacak bu durum. Çocuğun istediğini yapması konusunda ısrarlı olmasını sağlayabilecek diğer bir neden ise doğru ve yanlışı birbirinden ayırt etmek için gerekli akıl yürütme yeteneğinin henüz olgunlaşmamış olmasıdır aslında. Bu durum yine de gerektiğinde çocuğumuzun davranışına ''dur'', ''hayır'' ''yapma'' demeyi bilmemizi engellemiyor malesef..Ancak çocuğa hayır derken, onu ikna ederken aynı zamanda bu davranışın nedenini en detaylı şekilde anlatmalıyız. Aksi durumda devamlı bir çatışma hali söz konusu olur.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder