Gönül Dicle İpekçi Web Sayfaları

6 Mayıs 2014 Salı

Şartsız Sevebilmek



Şartsız sevebilmek


"Çocuklar başta anne ve babalarını şartsız severler; bir zaman sonra onları yargılamaya başlarlar ve nadiren onları affederler..."


Oscar Wild





Anne-baba hata yapmış olsa bile hesap sorma hakkı evlatta değildir sanki.  “Sana ne !” derler insana. Hatalarını görmeyi bırakın görebilmeyi bile kabul etmeyip onun yerine  hataları örtme yoluna gidiyoruz kimi zaman. Kayıtsız şartsız sevebilmek ve vefa zamanını yaşıyoruz oysa. ''Anlamaya çalışma ve hoş görebilme…'' 

İnsan çocuğuna nasıl davranıyorsa anne-babasına da öyle davranabilmelidir. Çocukla kurulan ilişkide çocuğun kusurlarına bakılmaz. Çocuk olduğu gibi kabul edilir ve şefkat devam eder. Yaşlanan insan da bir nevi çocuklaşmıştır. Hesap sormaktan çok, şefkat görmeyi hak eder.

Arada kırgınlık ve kızgınlıklar varsa bunları da affederek özgürleşebilmek gerek aslında ama ne kadar başarılı olabiliyoruz bu konuda ? Geçmişin yüklerini daha fazla omuzda taşımamak gerekiyor bağışlayıcı olmak kimi zaman gerçekten gerekli. Bağışlamak onaylamak değildir. Bağışlamak karşıdakini haklı görmek değildir. Bağışlamak sadece ve sadece hesap sormayı bırakmak  ve geçmişte yaşamak yerine bugüne gelmektir. Yani bu günü bu günde olmaktır. Evet bugünün gerçeğiyle, çocuğun anne-babayla ilişki kurabilmesidir.

Kazanan taraf olabilmemiz dileklerimle…

2 yorum:

  1. Ozgur olmak istiyorsan hicbir olumsuz duyguyu yurekte uzun sure tutmamak lazim. Ayaklarini yere prangalayan, ucmani engelleyen duygulardir bunlar seninde yazdigin gibi. Tabi ki anneler babalar hata yapar, hem de ne buyuk hatalar. Onemli olan konusabilirsen konusarak halletmek, yok olmuyorsa o duygulardan kendini arindirabilmek. Sevgiyle yasa canim benim, anne olarak yazdim sana bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Mukaddes hanım. Aynen bende bunu uygulamaya çalışıyorum. Kimi zaman başarılı kimi zamanda başarısız olabiliyorum malesef. Ama bunu açıkça dile getirmekte bence bir başarıdır.

      Sil