Gönül Dicle İpekçi Web Sayfaları

19 Eylül 2014 Cuma

Masumiyet Müzesi

''Hayatımın en mutlu günüymüş bilmiyordum diye başlar '' kitap..

Masumiyet müzesi Orhan Pamuk'un anlattığı kitabın aynı zamanda da müzenin adı.  Kemal ile Füsun'un aşkının anlatıldığı bu kitap deyim yerindeyse okuduğum en iyi kitaplardan biriydi.
Kitabın ilk cümlesi ile sonu bence çok bağlantılı, korkmayın speaker vermeyeceğim :)
Kitapta zengin Kemal ile uzak akrabası Füsun' un saplantılı aşkı konu ediliyor, ve tüm hikaye neredeyse Çukurcuma da ( Beyoğlu) geçiyor.
Kemal, Füsun 'un eşyalarını çalıp hayatı boyunca biriktiriyor ve sonra Füsun'un evi müze oluyor.
Müzeyi de gidip gezdim. İstanbul' da artık bence  gezilmesi gereken yerlerin başında gelir diye düşünüyorum Hatta oyuncak müzesini de rehberler tur proğramlarına eklemeli. Her neyse kitap ile müzeye giriş  ücretsiz, kitabınız yanınızda değilse 20 Tl gibi bir ücreti var ve bir de isterseniz sesli rehber (dinleme cihazı) satın alıyorsunuz 5 Tl ye. Müzede sergilenen her şey bir  aşka ama özellikle de Füsun'a ait. Bu tarz bir müzenin olması kitabın zihninizde gerçek olmasını doğruluyor.

Gerçek bir hikaye olduğu kitapta belirtiliyor, gerçek veya kurmaca... İki türlü de inandırıcı. Bazen üzülerek bazen tebessüm ederek geziyorsunuz müzeyi. Kemal'in çektiği 8 yıllık acı , kendi acınız oluyor. bir anda. Müze de aşkın 11 evresini anlatan  bir resim sergileniyor. İncelemenizi şiddetle öneririm.



Diğer etkilendiğim ise Füsun'un küpeleri ile bir kadeh rakının sergilenmesi, aşk ve keder bir arada yani.

Ne diyelim okumanız ve gezerek yaşayabilmeniz umuduyla.

Sevgiyle kalın.

Gönül Dicle İpekçi

3 yorum:

  1. Sevgili Gönül, Masumiyet Müzesi benim de çok severek okuduğum bir Orhan Kemal kitabı. Evet Kemal'in Füsun'a olan tutkulu aşkı kitapta o denli gerçek ve yalın anlatılmış ki ister gerkçek olsun ister kurmaca kesinlikle sıradan değildi. Ulaşılmaz gibi, kutsal gibi, arzu gibi, ölümüne gibi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk diyecektim, sen de büyük bir nezaket gösterip düzeltmemişsin aşk olsun canım ya... Neyse tekrar söyleyelim buradan Masumiyet Müzesi Orhan Pamuk'un kitabıdır, kitapseverlerden özür diliyorum.

      Sil
  2. Evet sevgili Nermin bir de üstüne müzeyi gezince etkilenmemek mümkün değildi bu nedenle siz değerli dostlarımla paylaşmak istedim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil